OVER CATSTYE CAM 

Castye Cam (soms ook wel Catstycam genoemd) is de naam van een berg die ligt in het Lake District in het Engelse graafschap Cumbria. Sinds 2008 heb ik dit gebied regelmatig bezocht om te wandelen en te fotograferen en Catstye Cam is een van de vele bergtoppen die ik hier inmiddels heb beklommen en een van mijn favorieten.

Het Lake District is een paradijs voor fotografen. Vanwege de noordelijke ligging wordt het schitterende landschap vaak gekenmerkt door prachtige lichtomstandigheden, wat landschapsfotografen alle gelegenheid biedt om de meest prachtige opnamen te maken. In alle jaargetijden heeft dit gebied zijn bekoring. In het voorjaar kleurt het jonge groen, aangevuld met het geel en blauw van de vele narcissen en boshyacinten, de dalen in diverse lentetinten. De lange dagen in de zomer maken het Lake District tot een waar wandelparadijs. In het najaar krijgen de fells, zoals de bergen lokaal worden genoemd, hun roestbruine herfsttooi zodra de varens en bomen gaan verkleuren. En ook in de winter zijn de besneeuwde toppen een lust voor het oog en een geliefd onderwerp voor menige fotograaf. Kortom, een gebied waar je nooit uitgewandeld en uitgefotografeerd raakt en dat voor mij een ultieme inspiratiebron is.

“Als deze berg alleen zou staan, apart van de omliggende bergen, zou het een van de fraaiste toppen zijn in het Lake District. Catstye Cam is bijna, maar net niet helemaal, de perfecte berg. Een simpele piramidevorm, met hoog oprijzende wanden en een echte, smalle top die aan alle kanten steil afloopt.”  (bron: The Eastern Fells, a pictorial guide to the Lakeland fells – A. Wainwright)

Uitzicht over Ullswater vanaf de top van Catstye Cam
Uitzicht over Ullswater vanaf de top van Catstye Cam
Swirral Edge, de ridge die Catstye Cam met Helvellyn verbindt
Swirral Edge
Naar de top van Catstye Cam, ook bekend als Catstycam
Naar de top van Catstye Cam